0
0
0
s2sdefault
Det er nu fire år siden jeg landede i Bulgarien for at få mine pensionstillæg, efter 25 år i Asien. Det er en søndag eftermiddag, vel nok den første rigtige sommerdag i år. For første gang i denne sæson har jeg taget min blærbare med på min næsten daglige cykeltur. Nu går den ikke længere, jeg s k a l simpelthen have skrevet noget til min blog. Og noget af det første jeg vil tage fat på, er min løsning på problemet med at få sine tillæg til folkepensionen, hvis man bor udenfor Danmark / EU.
KH Ochheuteal Beach9
Det var blandt andet denne strand og det sociale liv der var i Sihanoukville, som jeg sagde farvel til, for at få mine tillæg til min folkepension.
Det er otte år siden jeg fik folkepension. Jeg boede på det tidspunkt i Kampot i Cambodja, som var et af de billigste steder at opholde sig på kloden. Så jeg klarede mig, selv om jeg ikke fik tillæggene til pensionen. Ikke mindst fordi det var nemt at få årsvisa, man behøvede ikke en gang at forlade Kampot, og slet ikke Cambodja, for at få forlænget ens opholdstilladelse. Ingen dyre visaruns var nødvendige. Og jeg betalte "kun" 125 dollars for et helt hus per måned. Så det gik.
Men... nogle år senere, jeg var nu rykket til Sihanoukville, steg den amerikanske dollar, så jeg i realiteten havde meget mindre at gøre med. En kammerat som boede i Thailand, havde samme problem, og han havde fundet en løsning. Nemlig at flytte til Bulgarien, før som nu det billigste land i Europa, og bo der i sommerhalvåret. Reglen for at få pensionstillæg siger, at man skal opholde sig mindst seks måneder og én dag per løbende tolv måneder indenfor EU. Kammeraten endte i Danmark, mens jeg faktisk kom til Bulgarien. Og i denne uge er det fire år siden jeg kom til Burgas.
Der var allerede en del danskere i Bulgarien. De fleste boede landsbyer to tre timer fra Sortehavet. Men jeg har noget med vand, og fandt og valgte Burgas, ikke mindst fordi det var en havneby med masser af strand, men også fordi det var forholdsvis tæt på Istanbul i Tyrkiet. Der var flere der undrede sig over at jeg havde valgt en af de dyreste byer i det billige land, men det var helt bevidst. Ud over hav og havn, var der, som i Aarhus hvor jeg oprindeligt kommer fra, masser af kultur, teater, åben sommerscene, opera, ballet, og byen har desuden to jazz festivaler hver sommer, plus nogle jazz restauranter. Plus Burgas State Operah som er åbent hele vinteren med forestillinger to tre gange om måneden indenfor skuespil, opera, ballet, og andre former for kultur. Lige noget for mig.
BG solsikker1
Siden jeg valgte nomadetilværelsen med sommerhalvåret i Bulgarien, og vinteren i Asien, har mit pensionsliv blomstret som solsikkerne, som et par mdr er en del af mine næsten daglige cykelture i Bulgarien.
Samme dag som jeg ankom til Burgas, opsøgte jeg en ejendomsmægler. Firmaet havde i nogle uger haft en lækker toværelses lejlighed til leje. Kammeraten som inspirerede mig til at rykke til Bulgarien, drømte også om den lejlighed. Ingen af os havde tænkt over hvor i Burgas den var placeret. Da vi, mægleren og hendes tolk kørte af sted, undrede jeg mig en del over at vi kom ud på en motorvej. Ak ja. Jeg spurgte hvor vi skulle hen. Jeg troede jo at jeg skulle bo i Burgas by. Fire timer senere, havde jeg lejet en lejlighed for seks måneder, til en pris omkring de 1600 kr. I Sarafovo, cirka 11 km. udenfor Burgas. Og næste morgen kl. 8.00 blev jeg hentet af agenten, og kørt ud til lejligheden med mine 17. kg ejendele plus computere osv som jeg havde i min rygsæk.
Jeg kaldte fra start min nye bolig for en luksuslejlighed. Ret hurtig via TV-programmer fra Danmark, som jeg så på min computer, opdagede jeg at boligstandarden i Danmark var forbedret utroligt meget siden jeg forlod Danmark for Asien i 1992. Men sammenlignet med det jeg kendte fra Asien, var det luksus, med et dejligt komfur, vaskemaskine, lækre møbler, og meget andet.
Og nu er der så gået fire år, siden jeg ankom. Og det er min femte sommer i Bulgarien, og helt som jeg håbede og forventede da jeg rykkede til Bulgarien i juni 2015, har jeg tilbragt alle mine vintre i Asien, i Cambodja, Thailand to vintre, og senest i Medan, Nord Sumatra i Indonesien, hvor jeg har familie.
Reelt er det gået som forventet. Jeg har mine pensionstillæg, mit budget er takket være de omtalte tillæg og det billige Bulgarien, sådan at jeg er gået fra at være en fattig dansk pensionist i Cambodja, til at kunne tillade mig en del udgifter, eksempelvis at rejse til Asien om vinteren, og ikke mindst at betale husleje både i Bulgarien, og når jeg er i Asien om vinteren. Operationen lykkedes, og patienten overlevede.

Denne hjemmeside bruger  HTTP Cookies